News

Enquête aardgaswinning Groningen in derde verhoorweek

Enquête aardgaswinning Groningen in derde verhoorweek

2 september 2022

De derde verhoorweek van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen vindt plaats van 5 september tot en met 9 september. Het laatste openbare verhoor is op vrijdag 14 oktober. Alle verhoren zijn te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Openbaar verhoor van Annemarie Muntendam-Bos tijdens de tweede verhoorweek.

Tijdens de tweede verhoorperiode, die startte op maandag 29 augustus, wordt dieper en in meer detail ingegaan op alle aspecten van de gaswinning, de schade en schadeafhandeling en de versterkingsoperatie. In de eerste verhoorweek, van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli, is een beeld ontstaan in hoofdlijnen van wat gaswinning voor Nederland heeft betekend. De enquêtecommissie verhoorde twaalf personen over de aard, ernst, omvang en hardnekkigheid van de problemen in Groningen. De commissie verhoort in totaal zeventig getuigen en deskundigen. In de week van Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen vinden er geen verhoren plaats.

  • Bekijk het schema van de derde verhoorweek (5 september – 9 september) en lees meer over de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen op de commissiepagina. Via deze pagina kunt u alle verhoren terugkijken.
  • Bekijk ook de video waarin commissievoorzitter Tom van der Lee een toelichting geeft op de openbare verhoren.

Grondig onderzoek

In een kleine zestig jaar is de aardgaswinning van succesverhaal verworden tot hoofdpijndossier. De aardgaswinning is een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse energievoorziening en leverde Nederland ook veel extra inkomsten op. Maar de schaduwkanten, de aardbevingen en de vele gedupeerden in Groningen overheersen nu vaak het beeld. Hoe heeft het zover kunnen komen? De enquêtecommissie, geïnstalleerd op 9 februari 2021, doet grondig onderzoek naar al deze ontwikkelingen. De commissieleden zijn  Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Hülya Kat (D66), Barbara Kathmann (PvdA), Anne Kuik (CDA) en Peter Kwint (SP).

Waarheidsvinding en inzicht

Het doel van deze commissie is waarheidsvinding en het verkrijgen van inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen. Dit maakt het mogelijk te komen tot oordeelsvorming over een periode van zestig jaar en lessen te trekken. Zo draagt het werk van de commissie bij aan toekomstperspectief voor Groningen en de ontwikkeling van toekomstig beleid.

Wat is een parlementaire enquête? 

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft als zij zelf onderzoek wil doen. Dit maakt het mogelijk om schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties te vorderen en getuigen en deskundigen onder ede te horen. Nederlandse staatsburgers die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen.

Verhoren live volgen of bijwonen

De openbare verhoren vinden plaats in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer. Alle verhoren zijn te volgen via de livestream op deze website en de app Debat Direct. De openbare verhoren zijn toegankelijk voor publiek. U dient zich hiervoor aan te melden via dit formulier. De ingang van de Enquêtezaal is aan de Lange Houtstraat 1 in Den Haag.


Share this page to TelegramShare this page to Telegram